tangenbord

Vad säger 6,7 miljoner jobbannonser om framtidens arbetsmarknad?

Vi ville kartlägga arbetsgivares efterfrågan på digital spetskompetens och därför har 6,7 miljoner platsannonser analyserats inom ramen för detta uppdrag och nu mynnat ut i en rykande färsk rapport. Jobbannonserna som analyserats har publicerats i Platsbanken under 2006-2020.

Tanken med denna rapport är att visa hur textanalys av jobbannonser kan användas för att studera efterfrågan på kompetenser på arbetsmarknaden. Metoden utgår från sökningar i annonsernas brödtext efter termer relaterade till digital kompetens, såsom namn på mjukvara och programspråk.

Resultaten tyder på en långsiktigt ökad efterfrågan på digital kompetens bland många olika typer av yrkesgrupper. De mest efterfrågade programspråken de senaste åren är Java, JavaScript och SQL, vilka även ökat i efterfrågan på medellång sikt. Dessa nämns främst i annonser för yrkesgruppen ”mjukvaru- och systemutvecklare” medan mer allmänna söktermer, såsom ”datorvana” förekommer i annonser för en lång rad yrken, med ett stort antal träffar inom sjukvård, omsorg samt tull- och kustbevakning.

Ladda ner rapporten som pdf nedan eller läs rapporten som tillgänglighetsanpassad e-bok här.

I klippet nedan berättar Erik Hegelund som skrivit rapporten mer. Du hittar en länk till rapporten längst ner på denna sida.

Om man vill replikera studien finns alla script tillgängliga på GitHub: https://github.com/erik372/digspecads

Dokument

Vad säger 6,7 miljoner jobbannonser om framtidens arbetsmarknad?
Senast uppdaterad: 2021-09-20